• Belgische kunst leeft .....

  15 mei 2009

  Belgische kunst tegen onrecht

  Jan Van Gastel
  Copyright: De rondreis leverde 320 kunstwerken op.

  28 oktober 2008 (MO/IPS) - Een jaar lang reisden 22 blanco boekjes langs het kruim van de Belgische kunstenaars. De rondreis heeft 320 kunstwerken opgeleverd, een staalkaart van de Belgische hedendaagse beeldende kunst en literaire hoogstandjes.

  Een jury heeft 44 werken geselecteerd, het verrassende en gevarieerde resultaat is te zien in 'Uitgedrukt. Kunst voor 11.11.11' en ligt vanaf woensdag 29 oktober in de krantenwinkels samen met Knack. De opbrengst gaat integraal naar 11.11.11. De orginele boekjes worden op 17 december geveild ten voordele van 11.11.11. Op 12, 13 en 14 december kan iedereen de originele werken komen bewonderen in Veilinghuis Bernaerts.

  22 blanco boekjes

  Op dinsdag 15 mei 2007 kregen tweeëntwintig bekende en minder bekende Vlaamse kunstenaars elk een blanco boekje uit de handen van Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux. Hierop konden ze hun creatieve brein loslaten. Ze mochten zich laten inspireren op de visie en de aanpak van 11.11.11, maar dat hoefde niet. Van hen werd verwacht dat ze het boekje binnen de twee weken doorgaven aan een bevriend kunstenaar.

  Opkomende talenten, maar ook klinkende namen zoals Michaël Borremans, Luc Tuymans, Mauro Pawlowski, Lieve Blancquaert en Joke Van Leeuwen maakten van elke bladzijde een heus kunstwerk.


   

  Belgische kunst in New York

  Het leven van enkele Belgische kunstenaars in New York tijdens de jaren '80. Presentator Ludo Bekkers vraagt zich af welke invloed de grootstad heeft op uitgeweken Belgische kunstenaars als Jean-Michel Folon, Octave Landuyt, Pol Bury, Pierre Alechinksy, Guy Pellaerts, Jan Cox, Paul Van Hoeydonck, en gaat op onderzoek uit.

  Kunst om de wereld te verbeteren Burning Ice !

  20.01.2009 - De klimaatverandering is een feit. Dat kan niemand nog ontkennen. Maar hoe kunnen we de levensnoodzakelijk gedragsverandering sturen?

  Onder de noemer Burning Ice bracht  het Kaaitheater een week lang kunstenaars, wetenschappers en cultuurcritici bij elkaar. Zij gingen met elkaar in gesprek over de rol die kunst in dit alles kan spelen, en ze tonen hun werk.

  Guy Geypens, artistiek directeur van het Kaaitheater, was  te gast in Ramblas en vertelt over het hoe en waarom van "Burning Ice".

   

  Lees meer >> | 2319 keer bekeken